Welkom Over ons. Nieuws Wat organiseren wij in 2018 winterserie 2017-2018 Nacht van Loon op Zand Amsterdam Tilburg 125 km. Route Amsterdam Tilburg Vleuten Tilburg 80 km. Gorinchem Tilburg 40 km. Dussen Tilburg 25 km. NK snelwandelen Video's Contact Links

SAN SMOLDERS

SAN EEN MAN MET EEN HART VAN BRABANT HART.

SAN was al vroeg actief in en met de wandelsport.

In 1959 is, vanuit de avondvierdaagse Tilburg, een oproep gedaan om een

wandelsportvereniging op te richten in Tilburg.

Op die oprichtingsvergadering was SAN aanwezig en werd gelijk lid.

Hart van Brabant stond in de steigers.

En hoe frappant: Hart van Brabant is opgericht 4 november 1959 en nu we hier bij

elkaar zijn om van SAN afscheid te nemen is het: 4 november.

Al vrij vroeg in het bestaan van Hart van Brabant komen we de naam van San tegen

Als secretaris. Bestuurlijk dus ook al snel actief.

Hart van Brabant was toen een vereniging waarbij het groepslopen hoog in het vaandel

stond. Vele tochten zijn er in de die jaren, door heel Nederland gelopen, en menig prijsje ging er mee naar Tilburg.

San leerde via Hart van Brabant Marga kennen en gaan, zoals dat zoveel gebeurde in

De wandelsport, een koppeltje vormen.  Decennia lang zullen de familienamen

Smolders en Bertens terug komen in de bestuurssamenstelling van Hart van Brabant.

San was ook een man die van kilometers hield. Op de eerste,  in 1963 door Hart van Brabant georganiseerde tocht, van Amsterdam naar Tilburg  over 125 kilometer, komen we naam van San al tegen in krantenknipsels.  Niet alleen als deelnemer, maar ook als mede organisator.

Helaas komt daar eind jaren 60 door ziektes een eind aan. Zowel San als Marga stoppen met Hart van Brabant. Toch hebben beide de vereniging altijd hoog in het vaandel Gehouden.

Als Hart van Brabant half jaren 80, bestuurlijk en met de organisatie Amsterdam Tilburg vast zit, krijgen we een tip: Vraag San eens,

die heeft mogelijk tijd, maar ook zin!.

San straalt en is dat weekend de spreekwoordelijke “reddende engel”  binnen de organisatie.

Zondag middag na afloop van de tocht volgt een gesprek: Wil je niet terug komen?

We krijgen snel een JA! San wordt secretaris en hele toffe jaren volgen binnen Hart van Brabant. Ook Marga komt onze gelederen weer versterken. Hart van Brabant groeit, we worden niet zo heel groot, maar wel organisatorisch!

Amsterdam Tilburg is een klassieker geworden, De Nacht van Loon op Zand is uniek, onze winterserie een succes, zelfs met het Nederlandse kampioenschap snelwandelen komt men steeds bij ons terug. En bij elk evenement is de inzet van San groot.

Een van de hoogte punten voor SAN zijn ook de  Jubileumtochten; 1999 van Parijs naar Tilburg en 2004 van Colmar naar Tilburg . Zeven/acht dagen lopen en San de man die voor de gehele groep het hoofd van de verzorging was.

De 4 daagse van Nijmegen was voor SAN zijn jaarlijkse hoogtepunt. 20 keer liep hij de vierdaagse uit. De 21e  keer was 2006, het jaar dat de 4 daagse na 1 dag werd afgelast, niemand kwam toen aan de finish.  Zijn trotse vierdaagse kruis hebben we tot het laatst toe mogen aanschouwen.

Kort daarna hebben we moeten constateren dat het met SAN niet goed ging. Medisch kwamen er problemen, we kregen ook afmeldingen van:

IK KAN NIET MEE, TE MOE.  SAN was een goed bestuurder en gaf vroegtijdig aan; Het wordt me te veel, zoek iemand anders!

Lopen en pijlen uitzetten bleef voortaan beperkt tot de winterserie en dan meteen naar huis: Rust. Bestuurlijk steeds wel mee blijven praten en de puntjes op de i blijven zetten. Het kenmerkte SAN.

Eind mei, kregen wij het bericht dat het helemaal niet goed gaat met SAN. Dat was schrikken, nog meer de snelheid waarmee het fout gaat. De opname in HOSPICE DE SPOREN. Het schokt ons. SAN verdient dit niet, maar we kunnen er niets aan doen, niemand niet.

Gelukkig konden we SAN, nog in een goede fase, de titel LID VAN VERDIENSTE toekennen voor zijn inzet binnen  Hart van Brabant.  Het was een avond waar ieder nadien even stil was. We hebben zijn diploma aan de muur zien hangen in DE SPOREN, daar bleven we verbaasd van de positieve uitstraling van SAN.

Tot dan de laatste anderhalve week: San kreeg een andere manier van lopen. Er komen schokkende telefoontjes over zijn gezondheid. Tot afgelopen zondagmiddag het onvermijdelijke; SAN IS ZATERDAGAVOND GESTORVEN.

Ook wij staan dan stil.

Nu staan we hier, moeten we afscheid nemen van een man met een HART VAN BRABANT HART.

SAN bedankt voor al je inzet, rust zacht.

Marga, Marion en Marcel, Leon en Bianca, Britt, Karijn en Iris. wij wensen jullie namens wandelsport vereniging Hart van Brabant heel veel sterkte de komende tijd. Schroom niet, bel gerust.. zou SAN ook gedaan hebben.

SAN! Tot ooit!